Kontakt

Lovska družina Dobrava
v Slovenskih goricah
Sp. Senarska 3
2235 Sv. Trojica
d.š.: 35132213
TRR: SI 56 0410 2000 0275 855

STAREŠINA
Franc Slekovec
041 736 328

GOSPODAR
Vlado Steinfelser
031 578-161

TAJNIK
dr. Zoran Belec
041 657-784

LOVSKI ČUVAJ

Vlado Steinfelser
031 578-161

Jure Toš
041 296 696

GOSPODAR DOMA

Rado Gradišnik
040-201-283

Ivan Turčin
041-882-592

ZA POŠILJANJE KLASIČNE POŠTE

LOVSKA DRUŽINA DOBRAVA
Slekovec Franc
Kadrenci 32
2236 Cerkvenjak

UREDNIK SPLETNE STRANI
Peter Rajniš 

Iskanje

Vremenska napoved

Živa slika

ziva-slika

 

Jelenjad krmišče

Vir : Litva

 

 

koledar

Lovna doba naše divjadi

 

 

 

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti.

Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Prikaži podrobnosti

Dovolim piškotke

Prebujanje narave

Dan je bil čudovit in zvoki iz narave kjer živim, me že nekaj dni vabijo v gozd. Odpravil sem se na obhod po domačem revirju. Za ljubitelje narave je takšen spomladanski dan vreden veliko, saj sem se domov vrnil prežet s svežo energijo, idejami za delo v revirju ter z lovskim načrtom za to leto. Omenim lahko, da smo v preteklem vikendu lovci lovske družine Dobrava v slovenskih goricah imeli tako imenovan posvet lovcev, kjer smo si zadali načrte in obdelali analitiko tega leta. Novo vodstvo naše lovske družine nam je namenilo nekaj dobrih in pomembnih stavkov, predvsem novi gospodar je zastavil in predstavil politiko gospodarjenja z divjadjo v našem okolju. Povedati moram, da sem bil zelo zadovoljen z nagovorom novega gospodarja našim lovcem in ugotovil, kako pomembna so druženja, sestava in načrtovanje našega dela v naravi in načrtovanje ostalih pomembnih nalog za naše prelepo okolje.
Po ogledu okolice in mojega revirja sem ugotovil, da pretiranega dela in obnov v samem revirju ne bo, saj smo vsa pretekla leta zelo lepo in načrtno skrbeli za vse lovske objekte v naravi. Predvsem bo potrebno požagati odvečne veje pri krmiščih, morebiti malo sanirati in ojačati visoke lovske preže in začeti skrbno opazovati stalež divjadi v revirju. Namreč za nas lovce je sedaj pomemben čas, saj večina živali, ptic ter ostale populacije že ima mladiče oziroma se intenzivno pripravlja na ta dogodek. V našem revirju veliko pozornosti namenjamo času, v katerem srne polegajo mladiče. Namreč velika nevarnost v času poleganja mladičev srn je takratna prva košnja kmetov kakor tudi nevarnost, ki jim preti od njihovih naravnih sovražnikov , kot je lisica oziroma šakal. Res je, da ne moremo vplivati na naravo in prekiniti naravnega pojava zakona močnejšega in prehranjevalne verige. Ampak v tem času poskušamo čim več mladičev opazovanjem (monitoringom) in zbiranjem podatkov kje se zadržujejo, obvarovati njihova življenja.
jezZa konec pa bi vam želel opisati današnje srečanje v naravi z eno izjemno zanimivo živaljo, katero pa seveda vsi poznate. Opazoval sem ga na razdalji nekaj metrov in me je presenetil in nasmejal hkrati.
Srečal sem ježa (Erinaceus europaeus). Jež je prebivalec gozda, katerega v zadnjem času večkrat srečamo na cesti - povoženega, kot pa v naravi, kjer opravlja svoje čudovito poslanstvo za samo naravo. Sploh si ne moremo predstavljati, kako je koristen in učinkovit pri svojem nočnem pohodu. Je pa večkrat žrtev naših cest. Jež zelo slabo vidi in zelo dobro sliši, če mu pa grozi nevarnost se pa zvije v klobčič in cvili, hrka in cmoka. S tem se seveda zavaruje pred njegovimi naravnimi sovražniki. Prav zato sem mu želel nameniti nekaj besed in opozorila voznikom, da bodite previdni in poskušajte voziti primerno skozi naravo in po naših cestah da ga ne povozite!
Spoštovani ljubitelji narave, spoštovani prijatelji iz zelene bratovščine, naj vam bo tale prvi letošnji zapis vzpodbuda za delo v naravi, za vzpodbujanje pri strpnosti do narave in predvsem za strokovno ohranjanje narave in njenih prebivalcev, za kar pa smo usposobljeni lovci.

Za nameček pa še moj posnetek tega prebivalca gozda (ježa), kateri me je vzpodbudil k temu pisanju in razmišljanju o ... vsem, kar je v naravi in je za ta zapleten ekosistem zelo pomembnega značaja!

Uživajte in kliknite spodnjo povezavo na film!

https://www.youtube.com/watch?v=dk9-0RCU4vY

Peter Rajniš