Kontakt

Lovska družina Dobrava
v Slovenskih goricah
Sp. Senarska 3
2235 Sv. Trojica
d.š.: 35132213
TRR: SI 56 0410 2000 0275 855

STAREŠINA
Franc Slekovec
041 736 328

GOSPODAR
Vlado Steinfelser
031 578-161

TAJNIK
dr. Zoran Belec
041 657-784

LOVSKI ČUVAJ

Vlado Steinfelser
031 578-161

Jure Toš
041 296 696

GOSPODAR DOMA

Rado Gradišnik
040-201-283

Ivan Turčin
041-882-592

ZA POŠILJANJE KLASIČNE POŠTE

LOVSKA DRUŽINA DOBRAVA
Slekovec Franc
Kadrenci 32
2236 Cerkvenjak

UREDNIK SPLETNE STRANI
Peter Rajniš 

Iskanje

Vremenska napoved

Živa slika

ziva-slika

 

Jelenjad krmišče

Vir : Litva

 

 

koledar

Lovna doba naše divjadi

 

 

 

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti.

Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Prikaži podrobnosti

Dovolim piškotke

MADEŽI, KI NE ZBLEDIJO IN SEJEJO DVOME?

Zapis kolega Rajniša nas mora siliti k razmišljanju. Že sam nakazuje smeri, v katere bi morali usmeriti naše poglede okoli teme, ki jo je načel. Meni se zdi prvenstveno, da izpostavim lovsko-etične  in zakonske vidike. Najprej lovsko etični: dolžnost slehernega lovca je, da lovi lovsko pravično, da pred strelom oceni, ali je strel varen in ali je tudi  divjad, na katero bo pomeril puško in potegnil  za petelina, primerna za odstrel. Ne gre za vsepovpreg  streljanje, kot si mnogi predstavljajo, samo da je nekaj dlakastega/ali perjastega/ in  - »bum«! Tako to ne gre in se tudi ne dela. Lovec mora z vso odgovornostjo in z vsem znanjem oceniti, kaj je primerno za odstrel in premisliti, ali so zagotovljeni vse elementi varnega strela. Vsi ti ukrepi pred strelom so povezani tudi z zakonskimi vidiki: zakon predpisuje, kdaj se lahko katero divjad odstreli/upleni torej/, s kakšnim kalibrom in kroglo. Vse mora biti v skladu z LNU in politiko upravljanja z loviščem.
Zgodi se, da divjad ne pade v ognju in zgodi se tudi, da včasih ni mogoče točno določiti mesta nastrela/ v slabem vremenu, ali v mraku, megli/, zato je treba v tem primeru nemudoma poklicati vodnika  psa – krvosledca. LD Dobrava ima sklenjeo pogodbo z vodnikom, ki ima odličnega psa in je vedno na voljo za iskanje. Sodeč po fotografijah, ki jih je kolega Peter pripel k njegovemu članku, bi pes z lahkoto izsledil zastreljeno srnico. Ne bi imel težkega dela. Zatajil je človeški faktor – težko bo odkriti, kdo je to bil. Morda je bil na delu tudi krivolovec/divji lovec/, ne bi povsem odmislil tudi te možnosti, čeprav sodeč po videnem v to močno dvomim. Da ne dolgovezim preveč – dogodek iz revirja Brengova naj nam bo v poduk, kako se ne dela in se ne sme delati. Pustiti divjad, da se po strelu muči, je skrajno neetično,  zasluži si milostni strel, s katerim jo rešimo trpljenja. Vsak strel na divjad mora biti premišljen in po možnosti tak, da divjad obleži v ognju, s čim manj mukami.
Lovska etika je eden od temeljnih postulatov v slovenske lovstvu in LD Dobrava ter njeni člani pri tem niso nobena izjema. Madež, ki se nam zrcali iz Brengove, pa naj nam daje tudi misliti, da se takšna zgodba  već ne  ponovi!
Dr. Marjan Toš, lovski mojster, član LD Dobrava v Slovenskih goricah